top of page

Kadraj Nedir? - Fotoğrafçılık: Konu 1

Merhaba, fotoğrafı seviyor musunuz? Peki ya videoyu? İkisi de sevsek de sevmesek de hayatımızda büyük ve önemli bir yer tutuyor. İşte bu yüzden fotoğraf veya video çekerken gereken hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Gelin biraz bu konudaki bilgilerimizi paylaşalım.




Bu ilk paylaşımımız olduğu için öncelikle fotoğraf konusunda sonra da video konusunda bilgi paylaşımları yapacağımızı söyleyelim. Bu noktada resim ve fotoğrafı ayırmamız gerek diye düşünüyorum. Fotoğrafın tarihte ilk defa 1826 veya 1827 yıllarında çekildiği karşımıza çıkıyor ama resim kavramı çok daha eski zamanlara hatta Taş Devri'ne kadar uzanıyor. Özü itibarı ile ikisi de benzer bir şekilde hikaye anlatıyor olsa da resim ve fotoğraf biliyorsunuz ki çok büyük iki farklı dünya. Biz resim dünyasını ayrı tutarak fotoğraf hakkında konuşacağız daha çok.


Fotoğrafla ilgili öğrenmemiz gereken ilk şey kadrajdır. Güzel veya bir başka deyişle iyi fotoğraf her zaman tartışmalı bir kavram olsa da genel olarak beğeni algısının aynı olduğu noktalar var. Bu noktaları, orantısal olarak daha çok beğenilen anlamında söylüyorum. İyi fotoğraf çekebilmek için en önemli unsur bence kadrajdır. Çünkü diğer detaylar kadraj iyi olduğunda yerine oturur. Bugün biraz kadrajı konuşarak başlayalım fotoğrafa.


Kadraj, Fransızca kökenli bir kelime ve anlamı çerçevelemedir. Yani gözümüzle gördüklerimizi fotoğrafımıza yerleştirmektir. Konumuz portre, manzara, doğa, hayvanlar, organizasyonlar gibi çok çeşitli olabilir. Konumuzu çekerken kadrajımıza neyi alıp neyi almayacağımıza karar veririz öncelikle. Sonra kadraja aldıklarımızı ekrana nasıl yerleştireceğimizi düşünürüz. Bu konuda pek çok yöntem mevcut. Başta dediğim gibi çok tartışmalı bir konudur iyi fotoğraf. Görecelidir yani ama bu konuda en başarılı olan ve en temel yöntemlerden bahsedeceğiz. Hem böylece fotoğrafçı olmasanız bile telefon ile çekip paylaşacağınız fotoğrafların daha çok beğeni alacağına eminim.


Üçler Kuralı

İlk bahsedeceğimiz yöntem üçler kuralı. Bu kural hem basit hem de en yüksek beğeni oranına sahip yöntemlerden biridir. Kadrajımıza aldığımız bir portreyi, objeyi veya manzaradaki bir detayı bu kurala göre konumlandırırsak fotoğrafımız daha şık görünecektir. Bu kuralda ekranımızı yukarıdan aşağı üç ve soldan sağa üç olmak üzere dokuza bölmüş oluyoruz. Esas görülmesini ve dikkati çekmesini istediğimiz objeyi, portreyi veya detayı bu alanların kesişim noktalarına yerleştiriyoruz. Böylece insan gözü için estetik gelen bir kompozisyon oluşturmuş oluyoruz. Örneğin bu fotoğraftaki araba ve rüzgar değirmeni tam da bu kurala göre konumlandırıldı.


Bakış Boşluğu


Daha çok portre fotoğraflarda kullandığımız bu yöntem sayesinde çerçevemizdeki kişinin düşünce dünyasını bir anlamda fotoğrafımıza bakan kişiye sunmuş oluyoruz. Genelde kişiyi sola bakış boşluğunu sağa almanın onu daha saygın kılacağı söylenir ama tam tersi de bence sakıncalı olmaz. Bu örnekte de bakış boşluğunun manzaraya doğru olduğunu görebilirsiniz.


Perspektif


Fotoğraf çekerken etraftaki çizgilere hiç dikkat eder misiniz? Bence dikkat ederseniz güzel çizgiler yakalayabileceğinize eminim. Bazen bu çizgiler fotoğrafınıza güzel derinlikler katacağına eminim. Bu yöntemde ister simetrik olsun isterseniz tek yönlü olsun gördüğünüz perspektif çizgileri ile harika etkiler oluşturabiliriz.



Bunlar en çok kullanılan ve en işe yarayan temel kurallar. Bir de bunların dışında sıkça yapılan hatalardan da bahsetmek gerek.

Benim aklıma en çok ufuk çizgisi hatası geliyor. Fotoğraf çekerken kamerayı veya cep telefonunuzu tam olarak yatay tuttuğumuzdan emin olmamız gerek. Aksi takdirde bu bize dengesiz bir kadraj oluşturur. Tabi ki bunu bilinçli olarak da yaparız bazen ama bu kompozisyon konusuna göre değişir.

Bir de en çok fotoğrafı çekilen kişinin yanlış yerlerinden kesilmiş olması geliyor aklıma. Örneğin boydan çekilen kişiyi ayak bileklerinden veya diz kapaklarından keserek çekildiğini görüyorum çok sıklıkla. Bu hataları azaltırsak insanların fotoğraflarıma baktığında hissedecekleri beğeni sayısı artmış olur.


Tabi başta söylediğim gibi bunlara bağlı kalmadan da güzel fotoğraflar çekmeniz elbette mümkün. Ama şunu unutmamak gerek; kulları bilmeden onları yıkamazsınız. Öncelikle doğru fotoğraf çekme yöntemini bilip uygulamalar yaptıktan sonra kendi tarzınızı oluşturabilirsiniz.


 

İzlediğiniz için teşekkür ederim. YouTube jargonu gereği söylemem gerekenler var galiba. Onları söyleyelim. Videoyu beğendiyseniz beğen butonuna basmayı unutmayın. Ayrıca kanalımıza abone olarak yeni videolardan haberdar olabilirsiniz. Paylaşım yaparsanız da bizi mutlu edersiniz.

Zahmet edip okuduğunuz için teşekkür ederiz :)


2.017 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page