top of page

Pozlama Nedir? - Fotoğrafçılık - Konu: 2

Merhaba ben Tolgahan Kalender. Fotoğraf ve video konularında bilgi paylaşımı yaptığımız serinin ikinci videosuyla karşınızdayım. Biliyorsunuz ilk konumuz kadrajdı. İlk videomuzda çekeceğimiz konuyu nasıl kadraja alacağımızdan bahsettik biraz. İkinci videomuzda ise kadraja aldığımız konuyu nasıl pozlayacağımızdan bahsedeceğiz.

Pozlama dört ana unsurdan oluşur: ISO, Enstantane, Diyafram ve Işık Ölçüm Modu. Bir de bunların dışında yardımcı ışık kullanımı vardır. Bunlarla ilgili detaylara daha sonra gireceğiz ama önce kolay olandan başlayarak doğru pozlama nasıl yapılır bundan bahsedelim.


Doğru pozlama kadrajımıza aldığımız her şeyin renginde görünecek şekilde çekilmesidir. Yani her obje gözümüzle gördüğümüz renkleri doğru veriyor olmalı. Eğer bir objemiz simsiyah veya bembeyaz çıkıyorsa doğru pozlanmamıştır demektir. Bazen gökyüzünün bembeyaz patlaması veya pencere önünde çektiğimiz portrede yüzün simsiyah çıkması gibi. Bu noktada ışık ölçüm modunun öneminden bahsedeceğiz ama daha sonra bununla ilgili video olacak. Bu arada anlattığımız konular tüm makineler için geçerlidir ama bu noktada sizin makinenizi iyi tanıyor olmanız gerektiğini hatırlatalım.

Şimdi gelin birlikte doğru pozlama yapmanın birkaç yönteminden bahsedelim.


P Modu ile pozlamayı değiştirmek

Makinelerin üzerinde P modu vardır. Bu Programlı Pozlama veya Programlanmış Otomatik gibi isimlerle anılır. Bu modda makinenizin pozlama ayarlarına bir yön vermemiz mümkün. +/- tuşuna basarak veya varsa pozlama tekerini çevirerek pozlamayı arttırıp azaltabiliriz. Böylece konumuza göre az veya çok pozlama yapabiliriz.

Bu aslında kolay olan yöntem. Şimdi anlatacağımız diğer yöntemler ise biraz aslında sizin fotoğrafta görmek istediklerinize göre değişir. Şimdi biraz bu yöntemleri nasıl kullanacağımızdan bahsedelim.


Diyafram değiştirmek

Doğru pozlama yapmak için kullandığımız bir diğer yöntem diyafram değerini değiştirmek. Bunu yapabilmemiz için makinenizi 'manuel' moda almamız gerek. Yani makinenizi otomatik yerine tüm detayları kontrol ederek kullanmak.

Bazen konumuz karanlıkta veya fazla aydınlıkta kalabilir. Bu durumda eğer diyafram değerini sayı olarak küçültürsek makinemizin daha fazla ışık almasını sağlarız. Diyafram sayısı ne kadar küçük oluyrsa makine o kadar çok ışık alır. Ters orantıya sahiptir. Aynı şekilde bu değeri sayı olarak büyütürsek de daha az ışık almasını sağlarız. Böylece konumuza göre pozlamamızı ayarlamış oluruz.


Perde Hızını değiştirmek

Bir başka yöntem perde hızımızı değiştirme yöntemi. Bunun için makinemizi yine 'manuel mod'a, yani M moduna almamız gerekir. Perde hızı 1/250 (saniyenin 250'de 1'i) gibi ondalıklı sayılarla ifade edilir. Bu konuyu daha sonra iyice açacağız. Perde hızımızı arttırdığımız zaman makinemizin ışık alma süresini kısmış oluruz böylece daha az ışık alır ve konumuz daha koyu görünür. Tam tersini uygularsak yani perde hızımızı düşürürsek de makinemiz bu sefer daha çok ışık alır ve konumuz daha aydınlık çıkar.


ISO Hassasiyetini Değiştirmek

Makinelerimiz ışığa karşı farklı duyarlılık ayarları kullanırlar. Genellikle 100'den başlar ve 3200'kadar hatta yeni makinelerde 25600 ve üzerine kadar çıkar. Bu ayarı düşürürsek makinemiz sensöre düşen ışığa daha az duyarlılık gösterir ve fotoğrafımız daha karanlık çıkar. Yine aynı şekilde bu ayarı yükseltirsek de daha aydınlık fotoğraflar elde etmemiz mümkün.


Yardımcı Işık Kullanmak

Konumuzu doğru pozlamak için diğer yöntemlerden farklı bir yöntem de yardımcı ışık kullanmaktır. Bunun için flaş, reflektör veya sürekli ışıklar gibi ek malzemeler kullanarak konumuzu istediğimiz gibi aydınlatarak da doğru pozlama elde edebiliriz. Bunlarla ilgili detaylı videolarımız gelecek.


Bu videoda pozlama nedir ve pozlamayı nasıl değiştirebileceğimizden biraz bahsettik. Tüm bu maddelerle ilgili ayrı ayrı detaylı videolar oluşturacağız. Onları da bu kanaldan izleyebilirsiniz.

Tabi ki bu bahsettiklerimiz temel ve olması gereken kurallar. Siz de bu yöntemleri kullanıp doğru pozlama yapabilirsiniz. Bu noktada yine fotoğrafın çok göreceli bir kavram olduğunu ve güzel fotoğrafın kişiden kişiye değişeceğini söyleyelim. Ama kuralları yıkmak istiyorsanız onları bilmeniz gerek. Zamanla kendinizi geliştirdikçe kendi tarzınızı oluşturabilirsiniz.

Videomuzu izlediğiniz için teşekkür ederiz diğer videolarda görüşmek üzere. Kanalımıza abone olursanız ve videomuzu beğenirseniz seviniriz. Mutlu günler dileriz.


119 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page